Japonya ve Çin'den dolara karşı 30 milyar dolarlık swap anlaşması

Çin ve Japonya, finansal istikrar ve iki ülke arasındaki ticari faaliyetleri genişletmek için dev bir swap anlaşmasına imza attı.

Habertürk'te yer alan habere göre Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından yapılan açıklamada, swap anlaşması 25 Ekim 2021 tarihine kadar sürecek ve 30 milyar dolar (200 milyar yuan - 3.4 trilyon yen) değerinde yerel para takasına olanak tanıyacak.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Pekin ziyareti esnasında yapılan anlaşma aynı zamanda ticaretteki dolarizasyonu önlemek i çin de büyük önem taşıyor. ABD tahviline sahip ülkeler arasında başı çeken Çin ve Japonya geçtiğimiz ağustos ayında ciddi miktarda senet ve bono satmıştı.

BOJ tarafından yapılan açıklamada "Japonya ve Çin arasında güçlendirilen ekonomik ve finansal mekanizma sayesinde Japon finans kuruluşları remninbi bazlı işlerini genişletebilecek." denildi.

Japon finans kuruluşlarının yuan yükümlülüklerinde beklenmedik zorluklarla karşılaşması ve Japon finans sisteminin istikrarının sağlanması için gerekli görüldüğü durumlarda yuan üzerinden ek likidite sağlanacağının da altı çizildi.

Çin ise son dönemde ABD ile yaşanan küresel ticaret savaşla birlikte ortak ticaret anlaşmalarında yerel para birimi kullanmayı teşvik ediyor. Rusya, Türkiye, İran gibi küresel ticarette dolarizasyondan yakınan ülkeler de karşılıklı anlaşmalarla doların etkisini kırmaya çalışıyor.

Rusya, Türkiye ve AB de destekliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimi Putin, daha önce yaptığı açıklamada dolar tekelinin küresel ticaret için güvensiz ve tehlikeli olduğunu belirtmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da doların güvenilirliğini kaybettiğini söylemişti.

SWAP NEDİR?

İngilizce bir kelime olan Swap, "değiş, tokuş, takas" anlamına geliyor. Ekonomide ise, tarafların faizi ya da döviz cinsini değiştirmek suretiyle yaptıkları takas sözleşmesine swap deniyor.

Swap sözleşmesi

İki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve/veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri sözleşmeye 'swap sözleşmesi' deniyor.

Swap piyasasında ağırlıklı döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri işlem görüyor.

Kur Swap'ında taraflar önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli bir döviz tutarını değiştirirler ancak anapara hiçbir şekilde el değiştirmez.

Çapraz döviz swapı

Çapraz döviz swapında, iki farklı para birimindeki kur riski belli bir süre bertaraf edilerek, faizi yüksek olan para biriminin faiz getirisinden yararlanma adına yapılan işlemdir. Böylece kur riski taşımadan, yüksek getiriye sahip diğer kur birimine geçilmektedir.

Swap çeşitleri

Swaplar fx swaplar, faiz oranı swapları (IRS), çapraz döviz swapları (CCS), emtia swapları, pay (hisse senedi) swapları, toplam getiri swapları (TRS), varyans swaplar, kredi temerrüt swapları (CDS) olarak çeşitlenebilirler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.