Hidrojen bombası testi: Kuzey Kore yalan mı söyledi?

Kuzey Kore'nin sabah saatlerinde başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığı açıklaması hem tepkiyle hem de kuşkuyla karşılandı.

Eğer, gerçekten Kuzey Kore'nin denemesinin başarılı olduğu teyit edilirse, bu, Pyongyang'ın 2006'dan bu yana gerçekleştirdiği dördüncü nükleer test olacak ve Kuzey Kore'nin nükleer kapasitesini ciddi şekilde güçlendirdiğini ortaya koyacak.

Ancak nükleer uzmanlar, deneme sırasında kaydedilen patlamanın gerçekten hidrojen bombasından mı kaynaklandığı konusunda şüphelerini dile getiriyor.

Atomların birleştirilmesiyle gerçekleşen füzyon teknolojisi kullanılarak üretilen hidrojen bombası, atom bombasından çok daha güçlü ve teknolojik olarak çok daha ileri bir silah olarak niteleniyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atılan atom bombaları ise atomun parçalanmasıyla üretiliyor.

ABD, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesinde bulunduğu yönündeki iddialara ilişkin şüphelerini dile getirdi.

ABD: İncelemeler iddialarla örtüşmüyor

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, "İlk incelemeler, Kuzey Kore'nin başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığı iddialarıyla örtüşmüyor" dedi. Earnest, "Son 24 saat içinde, ABD hükümetinin Kuzey Kore'nin teknik ve askesi kapasitesi hakkındaki değerlendirmelerini değiştirecek bir şey olmadı" diye konuştu.

Pyongyang'ın denemesi konusunda kuşkusunu dile getiren uzmanlardan ABD merkezli Rand Corporation'dan Bruce Bennett de, ''Ortaya çıkan patlamanın Kuzey Kore'nin iddia ettiğinden 10 kat daha güçlü olması gerekiyor'' diyor ve şöyle devam ediyor: ''Dolayısıyla Kim Jong-un, hidrojen bombası denemesi yapmadıkları halde yaptıklarını söyleyerek ya yalan söylüyor ya da atomun parçalandığı bir silahtan biraz daha güçlü bir bomba kullandılar veya denemenin hidrojen ya da fizyon kısmında işler istedikleri gibi gitmedi.''

Çin Devlet Televizyonu'na konuşan Çinli askeri uzmanlardan Du Wenlong da, ellerindeki verilerin ''patlayıcının hidrojen bombası olduğu iddiasını desteklemediği'' görüşünde.

Güney Koreli siyasetçi Lee Cheol-woo ise, ülkesinin istihbarat servisinden brifing aldığını belirterek, patlamanın ''muhtemelen hidrojen patlamasının gerisinde kaldığını'' söyledi.

Ancak Pyongyang'da görev yapmış olan eski İngiltere Büyükelçisi John Evevard, ''patlamanın boyutlarının bir kenti haritadan silebilecek büyüklükte ve derin kaygı verici olduğunu'' kaydetti.
BBC NEWS

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.