Japonya’da hükümet, ülkenin istihbarat bilgi ağını güçlendirmek ve siber saldırılara karşı daha korunaklı bir bilgisayar veritabanı oluşturmak amacıyla ABD'den sonra Çinli teknoloji devleri Huawei ve ZTE firmalarına yasak getiriyor.
Henüz sözkonusu Çinli firmaların adı kullanılmasa da, Japonya hükümetinin yasalarda bazı değişikliklere giderek bu iki firmayı, devlete teknolojik altyapı sağlayan ihalelere girmesini engellemeye hazırlandığı belirtildi.
'BAZI ÖNLEMLER ALACAĞIZ'
Japonya hükümet sözcüsü Yoshihide Suga konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, ülkesinin siber güvenlik alanında ABD ile yakın ilişkilerde bulunduğunun altını çizdi. Suga "Siber güvenlik Japonya için önemli bir mesele haline gedi. Konuyla ilgili firma bazlı bazı önlemler alacağız" dedi.
Huawei ve ZTE’nin hem dünya akıllı telefon pazarındaki paylarının büyümesi hem de 5G teknolojilerinin altyapısındaki konumlarını aldıkları patentlerle güçlendirmeleri Washington yönetimi tarafından da incelenmişti.
2018 yılında Apple'ı geçen Huawei, Güney Koreli Samsung'un ensesinde
Hatta sözkonusu firmaların 5G ağı kurması Avustralya ve Yeni Zelanda'da yasaklanmıştı. Ayrıca Huawei 2018 yılında Apple'ı geçerek Güney Koreli Samsung'un ardından dünyada en çok satan akıllı telefon markası haline gelmişti.
Özel sektörde bulunan Japon telekom şirketleri NTT Docomo ve KDDI Corp'a bazı ekipman desteği veren Huawei ve ZTE firmaları da konuyla ilgili yorum yapmadı. ABD'li Softbank ve İngiliz BT Group da, Çinli Huawei ve ZTE'den sağladıkları araç ve gereçlerin alımını durduracaklarını açıklamıştı.
Ne olmuştu?
Çinli teknoloji devi Huawei'nin CFO'su Mıng Vancou, ABD'nin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Washington yönetiminin talebi üzerine Kanada makamları tarafından 1 Aralık'ta Vancouver kentinde gözaltına alınmıştı ama olay hafta içi duyurulmuştu. Gözaltının, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Arjantin'de düzenlenen G-20 Zirvesi'nde ticaret savaşlarında yaşanan gerilimin düşmesi odaklı yaptığı görüşme sırasında gerçekleşmesi dikkati çekmişti.
Olayın ardından Çin Dışişleri Bakanlığı, Mıng Vancou’yu gözaltına alan Kanada'yı insan haklarını ihlalle suçlamış ve Huawei yetkilisinin bir an önce serbest bırakılmasını talep etmişti.
Çin'in Shenzhen kentinde 1987'de kurulan ve bugün dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketleri arasında yer alan Huawei'nin, 170 ülkede 180 binden fazla çalışanı bulunuyor. Bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT) çözümleri, telekomünikasyon, kurumsal ağlar, bulut, akıllı telefon ve internet alanlarında hizmet veren Huawei'nin yıl sonunda piyasa değerinin 100 milyar doları geçmesi bekleniyor.
Kaynak: www.sondevir.com