1959‘da, Suudi Arabistan’ın doğusundaki Bahreyn sınırına yakın konumda yer alan Katif kentinde doğan Şeyh Nemr, uzun yıllar Tahran ve Suriye’de bulundu. 1994'te Suudi Arabistan'a döndü ve Suud ailesini eleştiren çağrılarda bulunuyordu.
Şİİ PROTESTOLARINA ÖN AYAK OLDU
Ülkedeki Şii azınlığın haklarının gasp edildiği söylemiyle hızla Şiilerin önemli dini-siyasi liderlerinden biri oldu. Arap Baharını takip eden süreçte, Suudi Arabistan'da patlak veren protestolara öncülük etmişti.
BAHREYN'İ KARIŞTIRMAKLA SUÇLANDI
Bahreyn'de de Şii gençler arasında popüler olan Nemr 2011 yılında Bahreyn'de çıkan, ancak Suud ordusu tarafından bastırılan ayaklanmanın da önemli mimarlarından birisi olarak kabul edildi. Bu süreçte bir çok kez tutuklandı. Son kez 2012 yılında bir protesto sırasında da Suud polisi tarafından bacağından vurularak gözaltına alındı ve tutuklandı.
NEMR'İ İDAMA GÖTÜREN SUÇLAMALAR
Nemr, ülkede ayaklanmaya teşvik etmek, krallığın güvenliğine zarar vermek, hükümet karşıtı konuşmalar yapmak, Kral Abdullah’a itaat etmemek, İran ajanı olmak, Hz. Muhammed’in akrabalarına ve arkadaşlarına hakaret etmek, mezhepçilik ve siyasi mahkumları savunmakla suçlandı.
SAVCI NEMR'E NE CEZA İSTEDİ
2013'teki mahkemesinde savcılar onun 'çarmıha gerilip başı kesilerek' idamını istedi. Mahkeme savcıların taleplerini kabul edip karar Ekim 2014'de onaylandı. 25 Ekim 2015‘te, Nemr’in son temyiz başvurusu da yüksek mahkeme tarafından reddedildi. 3 Ocak 2016'da kılıçla boynu kesilerek idam edildi.
WİKİLEAKS BELGELERİNDE NEMR
Nemr'in adı bir dönem de ABD ile anıldı. Şeyh Nemr’in 2008’de ABD’li yetkililerle bir toplantı gerçekleştirdiği ve bu toplantıda kendini anti-Amerikan ve İran yanlısı söylemlerden uzaklaştırmaya çalıştığı ortaya çıkmıştı.
WikiLeaks’in belgelerine göre, Şeyh Nemr, ABD’li yetkililere, Riyad’ın kendisini “aşırıcı” gibi göstermeye çalıştığını, ancak özgür ve adil seçimlere bağlı olduğunu söylemişti.