Bir buçuk milyonluk nüfusuyla Japonya’nın Tokyo’dan önceki başkenti olan Kyoto –ki bu anlamda İstanbul’la kaderleri örtüşmektedir- üç yüz elli civarı dini mabedi bünyesinde barındıran, geçmişin izlerini çokça önünüze seren bir şehir…
SASE (Society for the Advancement of Socio-Economics/Sosyo-Ekonominin Gelişimi Cemiyeti), geleneksel yıllık konferans dizisini bu sene 23-25 Haziran tarihlerinde Kyoto’da, Doshisha Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. ‘Küçük güzeldir’i destekleyecek şekilde mini-konferans tarzında alt konferanslardan oluşan yıllık konferanslarda SASE’nin alt konferans başlıklarından bir tanesi İslam Ahlak Ekonomisi (Islamic Moral Economy) üzerineydi. Durham Üniversitesi’nden Mehmet Asutay ve Alfaisal Üniversitesi’nden Necati Aydın’ın ortaklaşa düzenlediği bu alt konferansın Japonya’dan bir ortağı daha vardı bu sene: Kyoto Üniversitesi Asya ve Afrika Çalışmaları Grubu (ASAFAS)… (ASAFAS’a dair bilgilere şuradan erişilebilir: https://www.asafas.kyoto-u.ac.jp/en/divisions-staff/divisions).
Japonya’nın İslam ekonomisi alanındaki çalışmalar
Söz konusu grubun altında Güneydoğu Asya Çalışmaları, Afrika Çalışmaları ve Küresel Çalışmalar yapan alt gruplar yer alıyor. Adı geçen son grubun altında yer alan bir çalışma alanı ise İslami çalışmalar… Kyoto’daki SASE etkinliğine destek veren ASAFAS grubu üyesi, kendisi de İslam ekonomisi çalışan Shinsuke Nagaoka’ydı. Her ne kadar kendisi Müslüman olmasa dahi alanla ilgili, özellikle de İslam ekonomisi tarihine yönelik önemli çalışmalara imza atmış bir isim Nagaoka. Nitekim bu çalışmalardan, İslam ekonomisine dair başlangıç okumaları yapacak olanlar için de önemli olduğunu düşündüğüm bir tanesi, İslam İktisat Tarihine Eleştirel bir Bakış: Kurulumu, Dönüşümü ve Yeni Anlayışlar başlığıyla Maruf Vakfı İslam Ekonomisi Enstitüsü araştırmacısı Sercan Karadoğan tarafından Türkçe’ye çevrildi. (Gerek bu tercüme metin gerekse de metni içerisinde barındıran kitap için şu linke tıklayabilirsiniz: http://www.marufvakfi.org/pdf/2.-kitap(2017).pdf).
Burada bir parantez açıp şunu vurgulamakta yarar görüyorum: Nagaoka’nın İslam’a ve İslam ekonomisine yaklaşımı, bir oryantalistinkinden farklı. Nitekim meşhur Japon filozofu Toshihiko Izutsu’yu da oryantalist gelenekten farklılaşmış olması hasebiyle uzun seneler Müslüman sanmış, sonradan öyle olmadığını öğrenmiştim. Hidayet ve ihtida, gerçekten çok farklı dinamikleri olan, karmaşık, ilginç bir yapıya sahipler.
Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ