SONDEVİR
Hidrojen bombası veya füzyon bombası, kontrolsüz termonükleer enerji sağlayabilen yıkıcı nükleer silahtır.
HİDROJEN BOMBASININ GÜCÜ
Bir termonükleer bomba patladığında büyük bir gürültü, ışık, ısı ve nükleer serpintiler meydana gelir. Patlama sonucu meydana gelen şok dalgası kilometrelerce mesafelerdeki binaları yerle bir edebilecek kadar güçlüdür.
Bombanın ışığı kilometrelerce uzaktaki insanlarda körlüğe bile yol açabilir. Bombanın yüksek ısısı geniş bir alandaki ağaç ve çalılıkları yakarak büyük yangınlara sebep olur.
ATOM BOMBASI MI, HİDROJEN BOMBASI MI DAHA GÜÇLÜ
Hidrojen bombasının tahrip gücü uranyum ve plutonyum kullanılan atom bombalarının tahrip gücünden oldukça yüksektir. Mesela SSCB’nin 1961 de patlattığı 60 megatonluk hidrojen bombası, İkinci Dünya Savaşında Hiroşima’ya atılan 15 kilotonluk atom bombasından yaklaşık 4 bin defa daha güçlüydü.
Bir termonükleer bombanın gücü bir milyon ton dinamitin gücüne eşit olan megaton cinsinden ifade edilir.Stratejik füzelere yerleştirilebilen hidrojen bombalarının gücü 100 kiloton ile 1,5 megaton arasında değişir.
Termonükleer bombalar kıtalararası balistik füzelerin savaş başlıklarına sığabilecek boyutlarda da üretilebilirler. Bu bombalar dünyanın çevresini yarım saatten az bir sürede dolanabilecek bir hızla giderken tespit edilen hedefin birkaç yüz metre yakınına düşürülebilirler.
İLK HİDROJEN BOMBASI NE ZAMAN DENENDİ
Hidrojen bombasından ilk defa 1950’lerin başında süper bomba diye bahsedilmeye başlandı. Amerikalıların 1 Kasım 1952’de denediği 5 ila 7 megatonluk hidrojen bombasının patlatılmasıyla bir ada ortadan kayboldu ve 5-6 m derinliğinde 1609 m çapında bir çukur açıldı. Atılan bomba Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının yaklaşık 1.000 katı gücündeydi.
HANGİ ÜLKELERİN HİDROJEN BOMBASI VAR
Dünyada Rusya, ABD, Çin, İngiltere ve Fransa'nın hidrojen bombasına sahip olduğu biliniyor. Ciddi atom bombası stoğu olan Hindistan'ın da hidrojen bombası üretme konusunda sona yaklaştığı ifade ediliyor. Zaman zaman denemeler yaptığını duyuran Kuzey Kore'nin hidrojen teknolojisinde ne ölçüde gelişti ise bilinmiyor. Günümüzde 20 binden fazla hidrojen bombası olduğu tahmin ediliyor.
HİDROJEN BOMBASI YASAK MI?
5 Mart 1970’te nükleer silahların yaygınlaştırılmasını yasaklayan bir anlaşma kabul edildiği halde bilhassa büyük devletler silah yapımına bütün hızları ile devam etmektedirler.