Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, bireysel yatırımcılara yönelik döviz cinsi borçlanma araçlarına ek olarak iki yıl vadeli, yıllık getiri oranı yüzde 2.4 olan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçlarında bugün başlayacak talep toplama dönemi Şubat'a kadar sürecek
Döviz cinsi ihraçlar yıllar sonra Hazine'nin iç borç stoku içinde döviz payını ilk kez mevcut sıfır seviyesinden artıracak.
2012'de sıfırlanan iç borçtaki döviz payı artacak
İç borç stoku içindeki döviz payı 2006 yılında yüzde 35'e kadar yükseldikten sonra 2012 yılı Aralık ayı itibarıyla sıfıra geriledi ve geçen yıl sonuna kadar sıfır olarak devam etti.
İlgili dönemde Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamalarda, "2012 yılından bu yana iç borç stokunda döviz cinsi senet kalmaması nedeniyle iç borç stoku üzerinde kurdan kaynaklı riskler sıfıra indirilmiştir" görüşüne yer verilmişti.
Bu açıklamadan yaklaşık altı yıl sonra ise bugün başlayan talep toplama dönemiyle birlikte dövizle iç piyasada borçlanma yeniden başlatılmış olacak.
Hazine'nin mevcut borçlanma yapısında Ekim 2018 itibarıyla 589.8 milyar TL tutarındaki iç borç stokunun 589.6 milyar TL'lik kısmı, yani neredeyse tamamı hala TL cinsinden. Hazine'nin 2018 Ekim ayı sonu itibarıyla iç borç stoku içerisinde sadece 42 milyon euro karşılığı döviz borçlanması bulunuyor.
"Dolar bozun" çağrısına ters
Piyasalarda süreç yakından izlenirken genel beklenti Hazine'nin iç borçlanmasında döviz payının sınırlı kalmaya devam edeceği yönünde. Mevduata göre vergi avantajı olan tahvilin bireysel yatırımcılar tarafından ne kadar tercih edileceği ise döviz borçlanmanın piyasaya etkisini belirleyecek.
Bir diğer taraftan ise ilgili ihraç bireysellerin bankalardaki döviz mevduatını Hazine'ye kaydırarak fonlama sıkıntısı çeken bankaları daha da zor durumda bırakabileceği ve bireyselleri dolarizasyona yöneltebileceği için eleştiriliyor.
Hükümet ağustosta kurun tarihi zirveyi test ettiği günler başta olmak üzere birçok kez bireyselleri döviz birikimlerini TL'ye çevirmeyi önerdi. İç piyasaya yönelik döviz cinsi tahvil ise bu çağrılara aksi bir eylem olarak görülüyor.
Kaynak: www.sondevir.com