Toplantıda yer alan bir katılımcı, “Albayrak toplantıya G20 değerlendirmeleriyle genel bir giriş yaptı. Albayrak daha çok bizim görüşlerimizi dinledi” dedi. Albayrak’ın “Merkez Bankası hiç olmadığı kadar etkin olacak” dediği ifade edildi.
Bir diğer katılımcı da, ”Ekonomiye ilişkin yaptığı kısa değerlendirmede Albayrak, bakanlık sayısının azaltılması sonrası kurumlar arası koordinasyon artırılmasını sağlayacağını, ekonomide tek sesliliğin önemini ve Orta Vadeli Programın hazırlıklarından ve belki isminin değişebileceğinden bahsetti” dedi.
Toplantıya katılan ekonomistler arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Sağman, Bloomberg HT yayınındatoplantıda iletişimin önemine dikkat çekildiğini vurguladı.
Saltoğlu, Bakan Albayrak’ın konuşmasında piyasa ve bankacılık aktörleri ile bu tip etkinliklerin daha çok yapılacağını söylediğini aktardı.
Saltoğlu katılımcılarla bakan arasında geçen konuşmalarda ağırlıklı olarak ortodoks politikalarının konuşulduğunu, bunun da olumlu olduğunu söyledi.
Burak Saltoğlu, Albayrak’ın daha önceki dönemde olduğu gibi ekonomide 4-5 bakanın mesaj verdiği bir dönem olmayacağını vurgulaması olduğunu belirtti.
Sağman, toplantıda cari açığa ilişkin önlemlerin ve özel sektör borcunun da gündeme geldiğini söyledi. Sağman’ın aktardığına göre Albayrak özel sektör borçlarının yönetilebilir olduğunu söyledi.
ALBAYRAK: BU TOPLANTILARI DÜZENLİ HALE GETİREREK YOL HARİTAMIZI ORTAYA ÇIKARACAĞIZ
Albayrak’ın, Orta Vadeli Program’ın isminin de değişebileceğini söylediği belirtildi.
Bakan Albayrak, toplantının ardından Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu: “Bugün akademisyenlerimiz ve ekonomistlerimiz ile ekonomi alanında hayata geçirmemiz gereken politikalara ilişkin verimli bir istişare toplantısı gerçekleştirdik. Bu gibi toplantıları düzenli hale getirerek her kesimden alacağımız katkılar ile yol haritamızı ortaya çıkaracağız.”
TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?
Bakan Albayrak’ın düzenlediği toplantıya katılan isimler şöyle sıralandı:
Deniz Gökçe
Kerem Alkin
Burak Saltoğlu
Burak Arzova
Erhan Aslanoğlu
Tahsin Yazar (Bakan Danışmanı)
Ömer Demirhan (Bakan Danışmanı)
Murat Sağman
Nurullah Gür
Şant Manukyan
Özcan Kadıoğlu
Bülent Aksu (Bakan Danışmanı)
Ertuğrul Altan (Bakan Danışmanı)
Erdal Sağlam
Atılım Murat
Cem Demiroğlu
Haluk Bürümcekçi
Cevdet Akçay
Şeref Oğuz