Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Küresel ve bölgesel eğilimler, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme için uzun vadeli kalkınma sorunlarına ve yapısal reformlara yönelik politikalarda bir değişiklik çağrısı yapıyor." dedi.
Şimşek, İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından Endonezya'nın başkenti Cakarta'da düzenlenen Yıllık Guvernörler Kurulu Toplantısı'nda, bu yılın ekonomik açıdan zorluklarla dolu bir yıl olduğunu belirtti.
Mehmet Şimşek, IDB'nin stratejisini sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda belirlemesini desteklerini vurgulayarak, "Üye ülkelerin kalkınma ajandaları tamamlanmamış olarak duruyor.
Üye ülkelerdeki nüfusun yaklaşık yüzde 23'ü, başka bir deyişle 268 milyon insan, aşırı yoksulluk sınırında yaşıyor.
Bu süreçte IDB, üyelerinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için ek kaynakları seferber ederek önemli bir rol oynayacaktır.
Zorlu çalışma ortamına rağmen bankanın üye ülkelere geçen yıl 12 milyar dolarlık bir finansmanı onaylamasını bu taahhüdünün bir yansıması olarak düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Şimşek, bankanın kuruluşundan beri üyelerine 113 milyar dolarlık finansman sağladığını, bunun, altyapıdan ticaretin finansmanına dağılmasının üye ülkelerin kalkınma sorunlarını çözmedeki taahhüdünü gösterdiğini kaydetti.
Altyapının geliştirilmesinin büyümeyi teşvik etme ve yoksulluğun azaltılmasında çok etkili olduğunu vurgulayan Şimşek, "Altyapıya yatırım yapmak, yoksullar için yeni iş ve gelir olanakları yaratır, yerel ve ulusal ekonomideki gelişmeyi artırır." şeklinde konuştu.
Şimşek, IDB'nin üye ülkelerde gelişmiş bir sermaye piyasasının kurulması için çalışmalarına devam etmesini isteyerek, bankaya uluslararası finans kuruluşlarıyla daha fazla diyaloğa girmesi çağrısı yaptı.
Türkiye ve IDB grubu arasında güçlü bir ortaklığın, her iki taraf için önemli fırsat ve yararlar ortaya koyduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:
"İİT bölgesi son beş yıldır görülmemiş bir mülteci krizi ile karşı karşıya kalmıştır. Türkiye, dünya çapında en yüksek sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak, bu toplulukların yerel koşullara ve iş gücü piyasasına uyumuna yardım ederek bu zorluğu aşmayı amaçlamaktadır.
Bu amaçla IDB grubu, BM ve Dünya Bankasının Ortadoğu ve Kuzey Afrika için finansman sağlama çabalarından memnuniyet duyuyoruz."
- Medeni'ye teşekkür
Şimşek, yaklaşık 40 yıldır yürüttüğü IDB Başkanlığını bırakan Ahmed Muhammed Ali el-Medeni'ye teşekkür ederek, Medeni'nin bankanın uluslararası finans kurumu seviyesine gelmesinde üstün liderlik gösterdiğini söyledi.