Kavurucu sıcaklar 'beyaz altın'a yarıyor

Türkiye'de son günlerde etkili olan ve yaşamı olumsuz etkileyen aşırı sıcak havanın, pamuk üretiminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da gelişmekte olan ürünü olumlu etkilediği bildirildi.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan ve yörede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, bölge çiftçisinin gözdesi haline geldi.

Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Şanlıurfa'da, Kuzey Afrika sıcaklarının, tekstil, yağ sanayi ve hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlayan pamuğun gelişimine katkı sağladığı belirtildi.

Büyük umutlarla ektikleri pamuk için kavurucu sıcaklarda çalışmak durumunda kalan üreticiler, sıcak hava sayesinde bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, pamuğun daha önceleri Çukurova bölgesinin ürünü olarak bilindiğini ancak GAP'ın önemli bir bölümünün hayata geçirilmesiyle üretimin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne kaydığını söyledi.

Sulama alanlarının da artmasıyla Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yüzde 43'nün Şanlıurfa'da gerçekleştiğini hatırlatan Çullu, çiftçinin pamuk bitkisini sevdiğini ve bilinçli tarım yapmaya başladığını dile getirdi.

Gece sulama önerisi

Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, bölgede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğun sıcak havayı sevdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Tüm Türkiye'de sıcaklar mevsim normallerinin üzerinde seyretmekte ve bu durum zaman zaman hayatı zorlaştırmaktadır. Şanlıurfa ve bölgede sıcak iklimi seven pamuk bitkisinin ekimi mayıs ayı içerisinde yapıldı ve bitki için önemli diyebileceğimiz bir zamana gelmiş bulunuyoruz. Kavurucu sıcaklar bazı bitkilerde sorun oluştururken pamuk bitkisinin gelişimini olumlu etkilemektedir. Aşırı sıcaklar, toprakta nem kabına neden olacağından uygun ve yeterli sulamalarla birlikte pamuk bitkisine olumlu yansır.

Çiftçilerimiz çok sıcak zamanlardan ziyade gece sulaması yaparak verimi daha da artırabilir. Sıcak havalarda yapılan aşırı sulamalar su kaybı dışında pamukta birçok hastalığa neden olmaktadır. Bu nedenle çiftçilerimize gece sulama yapmalarını öneriyoruz. Sıcak havalarda gece sulaması ile hem bitki verimi artmakta hem de su tasarrufu yapıldığı gibi pamuk hastalıkları önlenmektedir. Sıcaklar, yüksek destekleme ve satış fiyatları sayesinde bu sezon pamuk üreticisi için altın yıl olabilir."

Anahtar Kelimeler:
Pamuk üretimi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.