Tekstil atıkları 12 bin kişiye iş kapısı oldu

Tekstil sektöründe önemi giderek artan atıkların geri dönüşümü alanında son yıllarda yapılan yatırımlarla adını duyuran Uşak'ta, 100'e yakın tesiste yaklaşık 12 bin kişi iş sahibi oldu.

Geçmişte yün ve halı sektöründe tanınan, günümüzde battaniye ve seramik sektöründeki yatırımlarıyla ön plana çıkan Uşak'ta geri dönüşüm alanında yapılan yatırımlar kent ekonomisinde de dönüşüme imza attı.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (UTSO) Selim Kandemir,yaptığı açıklamada, doğal kaynakların azalmasıyla geri dönüşüm sektörünün önemini artırdığını, tekstilin de bu alanda dönüşümün yoğun kullanıldığı sektörler arasında yer aldığını belirtti. 

Uşak'ın da geri dönüşümde önemli işler başardığını anlatan Kandemir, tekstil atıklarının geri dönüşümde irili ufaklı 100'e yakın firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin yanı sıra Bangladeş, Hindistan ve Çin gibi ülkelerden temin edilen yıllık yaklaşık 500 bin ton tekstil atığının Uşak'taki tesislerde ipliğe dönüştüğünü belirten Kandemir, bu tesislerde toplam istihdamın 12 bine yaklaştığını söyledi.

"Tarlasız pamuk üretiyoruz"

Uşak'ın bu faaliyetiyle aslında toprak ve su kullanmadan pamuk ürettiğini, doğal kaynakların korunmasının yanında ekonomiye ciddi katkı sağladığını ifade eden Kandemir, geri dönüşüm sektörünün daha fazla desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Geri dönüşüm yoluyla üretilen ipliğin büyük bölümünün ihraç edildiğini anlatan Kandemir, "Uşak, bu tesisler sayesinde tarlasız pamuk üretiyor. Şehirdeki 100'e yakın tesiste bir nevi çöpü ekonomiye kazandırıyoruz. İlimizde her yıl yaklaşık 500 bin ton tekstil atığı ipliğe dönüşüyor. Sektörümüz ülkeye 1 milyar 200 milyon liralık ekonomik değer üretiyor. Bu üretim Türkiye'de ekili pamuk alanının yüzde 17'sine yani 766 bin hektar alana karşılık geliyor. Tekstil atıklarının geri dönüşümünde Türkiye ölçeğinde yüzde 80'lik paya sahibiz." dedi. 

Atıkların "şifanoz" adı verilen makinelerde açılarak dönüştürüldüğünü, yüksek enerji kullanımı nedeniyle toplam maliyetinin yüzde 25'ini enerjinin oluşturduğunu anlatan Kandemir, "Dünyada geri dönüşümden yapılan üretimlerde vergi indirimleri var. Biz de geri dönüşüm sektörüne enerji desteği verilmesini istiyoruz." diye konuştu.  

Battaniye ve konfeksiyonda kullanılıyor

Kentte tekstil atıklarının dönüşümünde faaliyet gösteren firmalardan Saçlı Tekstil'in yönetim kurulu üyesi Ali Zengi ise, tekstil atıklarının işlendiği fabrikalarda binlerce kişinin çalıştığını dil geri dönüşüm firmalarının ürettiği ipliklerin özellikle konfeksiyon ve battaniye sektöründe tercih edildiğini aktardı.

Kaynak: www.sondevir.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.