Cumhuriyetin ilk kütüphanelerinden biri: Atatürk Kitaplığı (video)

ARZU HİLAL ASLANOĞLU – KUZEY HABER AJANSI

Atatürk Kitaplığı, cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerinden biri. Eşsiz bir manzaraya sahip olan kütüphane İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane müzeler müdürlüğü'ne bağlı olarak halka ve özel araştırmacalara hizmet veriyor.
Kütüphanenin kuruluş hikyaesi 1924 yılına uzanıyor. 1929 yılında istanbul belediyesi tarafından kurulan komisyon hem kütüphane hem de müze açma fikrinden hareketle görevine başladı. Bu komisyonda dönemin ünlü simaları Fuad Köprülü, Süheyl Ünver, Osman Nuri Ergin, Halid Ethem gibi isimler görev aldı.

Böylece ilk belediye müzesi ve kütüphanesi 1939 'da Beyazıt Medresesi oldu. Satın alma ve bağışlar sonucunda büyüyen kütüphane şimdiki binasına 1981’de taşınarak Atatürk Kitaplığı adıyla açıldı.

Türkiye'nin en fonksiyonel kütüphaneleri arasında bulunan Atatürk Kitaplığı'nda bugün 500 bine yakın kitap bulunuyor. Kütüphanede ayrıca 50 bine yakın çeşitli yazma eser, albüm, atlas harita, takvim, gazete gibi özel koleksiyonlar da var.

ESERLER DİJİTAL ORTAMA AKTARILDI

Bu koleksiyonlar dijital ortama aktarılarak yıpranmalara karşı bilgi ve belgelerin kaybolması önlenmiş oluyor. Kütüphanenin müdürü Ramazan Minder, faaliyetlerini şu ifadelerle anlattı: “İstanbul Kalkınma Ajansı'yla birlikte yürüdüğümüz bu 2 projede Osmanlı dönemine ait süreli yayınlar, Osmanlıca matbu kitaplar ve el yazmalarını dijital ortama aktardık ve bütün bunların tamamını internetten bütün dünyaya ücretsiz olarak hizmete sunmuş olduk.
Şu anda web sayfamızda 6 milyon görüntü bulunmakta. Dolayısıyla biz Atatürk Kitaplığı koleksiyonlarında bulunan bu nitelikli eserleri kütüphaneye gelmeye gerek kalmadan okuyucularımızın, araştırmacılarımızın ofislerine, evlerine üniversitelerine okullarına götürmüş olduk. Bu da bilim dünyası açısından çok katkı sağlayan yeni bilimsel üretimlere çok destek veren bir proje oldu. Atatürk Kitaplığı hem tarihinden tevarüs etmş olduğu bu derme ile beraber biz son yıllarda sahaflardan, müzayedelerden, koleksiyonerlerden nitelikli nadir eserler satın alma sürecini de devam ettiriyoruz.”

Atatürk kitaplığının alt katında bir de restorasyon bölümü mevcut. Burada uzman ekipler tarafından eski eserler onarılarak, gün yüzüne çıkarılıyor. Ramazan Minder, bu çalışmaları da şu sözlerle anlattı:
“Atatürk Kitaplığı 7 gün 24 saat hizmet veren bir kütüphane. Bu özelliğiyle Türkiye'de ilk kütüphanelerden birisi. Okuyucular çalışma okuma inceleme imkanına sahip. Kütüphanemizde ödünç hizmeti verebiliyoruz. Okuyucular ödünç kitap alabiliyorlar. Atatürk kitaplığı giriş katında konferans ve sergi salonlarının bulunduğu restorasyon bölümü ise kitaplık içerisinde bulunan nadir eserlerin temizlenmesi restorasyon gibi çalışmalar uzman ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Süreli yayınlar bölümünde gazete dergi ve nitelikli nadir eserleri sanal ortama aktardık. Önceki yıllarda bir Osmanlıca kitabı bir el yazmasını görmek isteyen okumak isteyen veya fotokopisini almak isteyen okuyucumuz Erzurum'dan, Ankara'dan kalkıp İstanbula gelmek zorundaydı.

Sürekli bir gelişme gösteren Atatürk Kitaplığı muhtelif vakitlerde çeşitli kültür etkinlikleri de düzenliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.