Göçmenlerin hayatına fotoğraflarla yolculuk (Video)

BURAK ÖZCAN – KUZEY HABER AJANSI

Ege'nin masmavi sularında dizili Yunan adaları, Pire Limanı, Makedonya, Sırbistan, Macaristan. Eteklerine doğal güzelliklerin ve tarihin döşeli olduğu bu coğrafya birçok kişi için hayali kurulan keyifli bir yolculuğun adresi. Oysa, son zamanlarda bu sular  zorunlu ve zorlu yolculuklara sahne oluyor.

Atina'daki ‘Yolculuk’ isimli fotoğraf sergisi göçmenlerin Irak, Suriye, Afrika gibi savaş, baskı ve yoksulluğun bulunduğu bölgelerden bu coğrafyaya yaptıkları tehlikeli yolculuğu konu alıyor. Göçmenlerin güvenli bir yaşam için çıktığı yolculuğun ayrıntıları bu sergideki fotoğraflarla aktarılıyor.

11 FOTO MUHABİRİN OBEJKTİFİNDEN

Sergide, Yunan adalarından Macaristan'a kadar uzanan rotada göçmenlerin yaşadıkları drama tanıklık eden 11 fotomuhabirin gözüyle bu yolculuk anlatılıyor. Sergide eserleri gösterilen fotomuhabir Anna Pantelia şu şekilde konuştu:

“Bu sergide benimle birlikte 11 foto muhabirin fotoğrafları yer alıyor. Bu fotoğraflarla göçmenlerin zorlu yolculuğunu sergiliyoruz. Yolculuk Türkiye'den başlıyor Yunanistan Ada'larına oradan Balkanlar’a ve Almanya'ya kadar devam ediyor.

Türkiye Suriye sınırından İngiltere’ye kadar bir çok yerde göçmenleri fotoğrafladım. Ama bu sergide Midilli ve İdomeni'de çekmiş olduğum fotoğraflar yer alıyor. Bu fotoğraflarda gördüğümüz mülteciler şanslı olanlar, çünkü çoğu istedikleri ülkelere vardı.

Maalesef şu anda Yunanistan'da mahsur kalan 54 bin mülteci ve göçmen var. Bunların çoğu kamplarda yaşıyor ama kamplardaki şartlar çok da iyi sayılmaz. Büyük ihtimalle bu insanlar Türkiye'ye veya kendi ülkelerine geri gönderilecekler, bu da tabii ki çok üzücü bir şey. Umarım daha iyi bir çözüm yolu bulunabilir.”

Serginin amacı hem göçmenlerin yaşadıkları zorluklara hem de kapanan Avrupa kapılarının açılmasını Yunanistan'da bekleyen 54 binin üzerindeki göçmene dikkat çekmek. Sergide sanatseverlere sunulan canlı müzik dinletisi ise özel bir önem taşıyordu. Zira, Avrupa hayali ile Yunanistan'daki kamplarda yaşam mücadelesi veren göçmenler, kendi yaptıkları müzikle ziyaretçileri karşıladı. Salonda yankılanan tınılar, ziyaretçileri göçmenlerin çıktıkları yolculuğun ilk çıkış noktasına geri götürdü.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.