Kavuk, Rasim Öztekin'de

Tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy, İsmail Dümbüllü'nün Münir Özkul'a devrettiği, Hasan Efendi'nin kavuğunu, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Rasim Öztekin'e devretti.

Beyoğlu'ndaki Ses Tiyatrosunda düzenlenen törenle kavuğu devreden Şensoy, 1980'de Ortaoyuncular'ı, 1981'de de kendi üslubunda oyuncular yetiştirmek üzere Nöbetçi Tiyatro'yu açtığını söyleyerek, Rasim Öztekin'in Nöbetçi Tiyatro'ya ilk katılanlardan biri olduğunu aktardı.

Şensoy, Öztekin'in sonraki yıllarda Ortaoyuncular'da profesyonel olarak da rol aldığını vurgulayarak, "Ondan sonra da Ortaoyuncular'ın bütün oyunlarında oynadı.

Hatta ben askerlik görevimi yaparken, oynayamadığım iki oyun var. Rasim ara sıra yeri gelince, 'Ben Ortaoyuncular'da Ferhan'dan çok daha fazla oyun oynadım' diye gururla anlatırdı. Daha sonra da bu tiyatroda birlikte oynadık" ifadelerini kullandı.

Kavuğun ilk sahibi Hasan Efendi

Kavuğun ilk sahibi Hasan Efendi'nin de Ses Tiyatrosu'nda oynadığına dikkati çeken Şensoy, şöyle devam etti:

"Hasan Efendi'nin kavuğunu devrettiği çırağı İsmail Dümbüllü, bu tiyatroda oynamış. Münir Özkul meslek yıllarında bu tiyatroda, Ortaoyuncular'a katıldıktan sonra da bu tiyatroda oynadı.

Rasim'le biz 20 küsur yıldır bu tiyatroda oynuyoruz. Kavuk 100 yılı aşkın süredir Ses Tiyatrosu'ndan çıkmamış. Kavuk, Ses Tiyatrosu'nu seviyor. Bana emanet edilen bu kavuğu, Rasim Öztekin'e devretmekten gurur duyuyorum. 5. kavukluyu selamlıyorum."

Ferhan Şensoy'un elini öperek ve Şensoy'a sarılarak kavuğu devralan Öztekin de Şensoy'un çırağı olmaktan gurur duyduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

"Ben (kavuğu) çok çabuk devretmek isterim ki bu gelenek sürsün ve gerçekten bir gelenek haline gelsin. Bunu layık olana ve çabuk devrettiğim sürece bu gelenek sürecektir.

Bu geleneğin sürmesi, daha önce bu kavuğu kazananlar için de iyi bir şey. Benden sonra bittiği zaman bu geleneğin bir anlamı kalmayacak çünkü. Kavuk müzeye gittiği zaman hiçbir anlamı kalmayacak. Dolayısıyla bu geleneğin sürmesi lazım."

Kavuk bu işin Nirvana'sı

Hasan Efendi'nin kavuğunun yeni sahibi Rasim Öztekin, "Bu çok önemli bir şey. Yani bu işin 'Nirvana'sı denilebilir. Çok onurlu bir şey. Aynı zamanda da bir o kadar sorumluluk taşımam gereken bir şey." dedi.

İsmail Dümbüllü'nün Münir Özkul'a devrettiği, Hasan Efendi'nin kavuğunu tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy'dan törenle devralan tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Öztekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kavuğun beşinci sahibi olduğunu belirterek, "Türk tiyatrosu, Türk geleneksel tiyatrosu için çok önemli bir kavuk." açıklamasında bulundu.

Öztekin, kavuğun, Komik Hasan Efendi'den, İsmail Dümbüllü, ardından Münir Özkul, daha sonra da Ferhan Şensoy'a devredildiğine işaret ederek, "Bu çok önemli bir şey. Yani bu işin 'Nirvana'sı denilebilir. Çok onurlu bir şey. Aynı zamanda da bir o kadar sorumluluk taşımam gereken bir şey. Ustam bu onuru bana verdi." ifadelerini kullandı.

1979 yılından itibaren Ortaoyuncular Tiyatrosu'nda görev yaptığını dile getiren Öztekin, şöyle devam etti:

"Ferhan Şensoy'un çırağıyım. Burada, karşılıklı bir sürü ustalarla oynadım. Rahmetli Erol Günaydın'la, Tuncel Kurtiz'le oynadım. Münir abiyle oynadık. Ferhan Şensoy zaten başöğretmenim. Zeliha Berksoy'la, Derya Baykal'la oynadık. Bu saydıklarımın hepsiyle, burada, karşılarında oynarken eğitim aldım. Bunlar benim konservatuvarım. Dolayısıyla ben bugün bu kavuğu ustamdan alıyorsam, 35 sene sonra ben beratımı alıyorum diye düşünüyorum."

Tiyatro seyircisinin tanımasıyla popüler olduk

Ünlü sanatçı, mesleğe ilk başladığı yıllarda böyle bir hayalinin olmadığına dikkati çekerek, "Ben o sırada tiyatroyu çok seven, tiyatro yapmaya çalışan genç bir çocuktum. Amaç tiyatro yapmaktı. O zamanlar, şimdiki gibi 'Bir yerden köşeyi dönelim. Oradan bir dizi kapalım. Köşeyi dönelim, meşhur olalım. Popüler olalım' diye bir iddiamız yoktu. Öyle bir popülerlik de söz konusu değildi. Biz en güzel yoldan popüler olduk. Tiyatro seyircisinin tanımasıyla popüler olduk. Bu da daha kalıcı olmamıza neden oldu." diye konuştu.

Tiyatro yapmak isteyenlerin bir şekilde, her yerde ve her koşulda tiyatro yapabileceğinin altını çizen Öztekin, "Yapılan işi, yapılan komediyi sevmeleri gerekiyor. İşlerini sevmeleri gerekiyor. Hani derler ya, 'şunu, şunu yapsınlar' diye. Bunun bir reçetesi yok aslında. Eskilerin, gelenekselcilerin bir lafı vardır, 'komik sağdan girer ve ne yapacağını bilir'. Tiyatrocu olmak isteyen de mutlaka ne yapacağını bilir ve bir şekilde tiyatrocu olur. Biz de gençken kimseye gidip, 'Ya biz nasıl tiyatrocu oluruz?' diye sormadık. Bir şekilde bir yerlerden çıkmaya çalıştık. Amatör kadrolar kurduk. Amatör oyunculuklar yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

Rasim Öztekin, kavuğu çok çabuk devretmek istediğini belirterek, muhafaza etmek konusunda ise Ferhan Şensoy'dan tüyolar alacağını dile getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.