Kitap kokan iki kafe (video)

ARZU HİLAL ASLANOĞLU – KUZEY HABER AJANSI

Burası İstanbul'da sinemayı ve edebiyatı buluşturan bir kafe. Kitap ve kahve tutkunlarının uğrak noktası; Kafe Lumiere. Mekanın işletmeciliğini yapan Özcan Taş ve Cengiz Doğan sinemaya aşık bir ikili. Kafe adını da sinemanın üstadları olan Lumiere kardeşlerden alıyor. Kafenin dekorasyonunda 1895'de sinemada gösterilen ilk filmi çeken Lumiere Kardeşler'i hatırlatan çok sayıda öğe bulunuyor.

İşletmenin sahibi Özcan Taş kafe ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Lumiere Kafe, bizim sinemaya olan ilgimizi biraz da kitapla birleştirerek bir mekan açalım şeklindeki fikrimizle başladı. Sonra mekanı açmaya çalışırken nasıl bir isim olsun sinemayla birlikte edebiyat sinema kültürel birşeyler barındırsın içerisinde diye düşünürken ilk çekilen ilk gösterilen sinema filmlerine gittik. Daha çok kuzenim ismin yaratıcısı oldu. Aksesuarlardan sinemanın ekipmanlarından sonra Lumiere Kardeşlere ulaştık. Sonra onların Lumiere kısmını aldık bir kafeyle bir restaurantla birleştirelim dedik. İçinde aksesuarlar olsun, sinemaya ait ekipmanlar olsun.”

SİNEMA GÖSTERİMLERİ VE KİTAP GÜNLERİ

Kafenin bahçesi yaz aylarında aylık sinema gösterimleri ve kitap okuma günlerine ev sahipliği yapıyor. İçinden kahve kokusunun eksik olmadığı kafenin duvarlarını kitaplar süslüyor. Özcan Taş, uzun yıllar yayıncılık sektöründe bulunduğunu ve dolayısıyla bu tecrübesinin de kafeye yansıdığını söylerken, sözlerini şu şekilde devam etti:

“10 yıl kadar kitap sektörünün içinde kalmış olmamı da biraz aktarmak istedik. Benim evde 10 binden fazla kitabım var. Biraz evden getirerek biraz yayıncı arkadaşlarımın kitapları, biraz da yazar arkadaşlarımın yeni kitaplarıyla böyle bir konsept oluşturduk.”

Çukurcuma'da 200 yıllık bir konağının altında bulunan kafe başka bir dünyanın kapısını aralıyor. Kafe Lumiere müdavimlerine geç saatlere kadar kitap okuma fırsatı sunuyor.

BİRAZ KAFE, BİRAZ ATÖLYE

İki kardeşin Karaköy semtinde hizmete açtığı Fil Books adlı kafede çok sayıda kitap bulunuyor. Kafe; aynı zamanda bir atölye. Sanatçıları ve yayıncıları buluşturan kafede, fotoğrafçılık ve sanat tarihiyle ilgili eserler de var. Kaynak kitapların yer aldığı kafe söyleşilere ve farklı etkinliklere kapılarını açıyor..

Cemre ve Faik Ali Yeşil kardeşlerin ortak projesi olan bu kafe hem kitapçı, hem de bir atölye gibi hizmet veriyor. Fotoğraf sanatçısı olan Cemre Yeşil asıl amaçlarının kahve içemeye gelen müşterilerini fotoğraf ve sanat kitaplarıyla tanıştırmak olduğunu söylüyor.

İşletmenin sahibi Cemre Yeşil kafeye koydukları kitaplarla ilgili şöyle konuştu: “Sadece yayınevlerinden gelen kitapları değil, sanatçıların kendi elleriyle yaptığı kitapları da burda sergiliyoruz. Amatörlüğü seven bir yer burası.”

Kafe yurt içinden ve yurt dışından, pek sanatçı ve yayıncıları ağırlamak ve meraklısı ile buluşturmak için kapılarını açık tutuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.