AYŞE SONUŞEN / ESRA HASİP – KUZEY HABER AJANSI
Sadabad Yaz Etkinlikleri; Ahilik Şed Kuşanma Töreni ve Hıdrellez Ateşiyle başladı. Kâğıthane Belediyesi'nin geleneksel olarak düzenlediği etkinlikler Hasbahçe Mesire Alanı'nda yapıldı. Dilekler tutuldu, baharın gelişi; gösteriler eşliğinde coşkuyla kutlandı. Çocuklar aileleriyle doyasıya eğlendi.
Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu kabul edilen Hıdırellez günü adına gerçekleştirilen programa, binlerce kişi katıldı. 122 yıl evvel Hasbahçe'de bir gelenek olarak başlayan ve Ahilik’te kalfalıktan ustalığa geçişi sembolize eden Şed Kuşatma Töreni’nin bir temsili sahneye kondu.
Osmanlı Devleti'nde Anadolu halkının sanat, ekonomi ve sosyal yaşantısına yön veren bir teşkilat olarak esnafların da haklarını koruyan ahilik teşkilatının önemi bu program sayesinde vurgulandı.
Şed Kuşanma Töreninin ardından program halk oyunları gösterileriyle devam etti. Baharın gelişini müjdeleme amacıyla yakılan Hıdrellez ateşinin üzerinden atlayan herkes de baharın sevincine ortak oldu.
MAKEDONYA'DA ÇALIKLI KÖYÜ’NDE HIDRELLEZ
25’inci Uluslar arası Hıdırellez Bahar Şenlikleri bu yıl 5-9 Mayıs tarihleri arasında Makedonya’nın farklı şehirlerinde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Festivalin merkezî töreninin adresi bu yıl da Valandova’ya bağlı Çalıklı Köyü’ydü.
Ülkenin dört bir yanından Türkleri buluşturan festivalin yurtdışından da misafirleri vardı. Bölge ülkeleri ve Türkiye’den çok sayıda folklor ekibinin yer aldığı programa Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, Valandova Belediye Başkanı Niolçe Çurliovski ve birçok kurumun temsilcisi de katıldı.
UNESCO'nun Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne aday olan Hıdırellez adetleri sayesinde, festivalin önümüzdeki dönemde UNESCO şemsiyesi altında düzenlenmesi hedefleniyor.
Festival hakkında konuşan Valandova Belediye Başkanı Niolçe Çurliovski şu ifadeleri kullandı: “Gelenekler hem bir toplumun hem de devletin zenginliğidir. Bu yüzden korunması gerektiğini düşünüyorum. 25 yıldır Bahar Şenlikleri bu köyde düzenleniyor. Bu festival, Makedonya çapında Türkler’in en çok tanınan etkinliklerinden biri. Bölge halkının böylesine birlik olduğu aynı şarkıları söylediği bir etkinliğe evsahipliği yapan belediyenin başkanı olmak, benim için bir onur kaynağı.”
Festivale bu yıl Makedonya, Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Kosova, Sırbistan ve Bosna-Hersek’teb halk oyunları ekipleri katıldı. Mehteranın yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Ses ve Saz Sanatçıları ortak ezgiler taşıyan şarkılarıyla festivale renk kattı.
Bahar Şenlikleri kapsamında Çalıklı Köyü’nde 35’inci Geleneksel Yağlı Güreş müsabakaları da düzenlendi. Bu yıl ki güreşlere yerli ve yabancı olmak üzere 130 pehlivan katıldı. 25’inci Uluslararası Hıdırellez Bahar şenlikleri, Türk Kültür Sempozyumu ve TRT ses sanatçılarının vereceği konserle son buldu.