AYŞE SONUŞEN – KUZEY HABER AJANSI
Polonezköy, 174 yıldır Polonyalılar'ın Türkiye'deki evi. Onları Polonya'dan buraya getiren sebepse ülkelerinde yaşanan savaş ve yıkım.1800'lü yılların ilk çeyreğinde bağımsızlığını kaybeden Polonya'da yaşayan halk ülkelerini terk ederek başka ülkelere sığındı.
Osmanlı Devleti'ne sığınma talep eden isim Polonya Göçmen Topluluğu Lideri Prens Adam Czartoryski oldu. 1842'de, imzalanan antlaşma sonucu İstanbul'daki bu topraklar süresiz olarak kiralandı. Böylece bugünkü Polonezköy, Adam Czartoryski'nin adıyla "Adampol" yani Adam'ın tarlası olarak adlandırıldı.
Bugünse kültürlerini, geleneklerini Türkiye'de adlarıyla anılan bu köyde yaşatıyorlar. Ryszart Dohado, Polonezköy'le ilgli hissiyatını şu şekilde dile döktü: “15 senedir buradayız. Ufacık bir pansiyonumuz var. Onunla geçinmeye bakıyoruz. Vatanımız gibi, burada doğduk. Güzel havası var. Akraba eş dost herkes burada. Polonya-Türk dostluğu her zaman vardı ve herhalde ilelebed devam edecek. Biz Polonezköy olarak bir köprüyüz iki ülke arasında.”
“KENDİMİ TÜRK GİBİ HİSSEDİYORUM”
Köy sakinlerinden biri de Barbara Ohotski, 1988'de gelin olarak geldiği Polonezköy'ü artık evinden ayrı tutmuyor. Barbara Ohotski, Polonezköy'ü şöyle anlattı: “Benim vim burası. Doğduğum yer Polonya. Ailem ve akrabalarım orada. Ama benim evim artık burası. Ben kendimi Türk gibi hissediyorum. Burada Polonya'daki gelenek ve göreneklerimizi de yaşatmaya çalışıyoruz. Eğer bu köy uzun yıllardan beri yaşıyorsa, birlik olduğundandır. Müslüman Türkler bizim bayramlarımızda bizi tebrik ederler. Biz de onların bayramlarını tebrik ederiz. Huzurla yaşıyoruz burada.”
Kiraz Festivalinde iki ülke arasında dostluk köprüleri kuran Polonyalı göçmenler, ülkelerinden kilometrelerce uzakta, geleneksel kıyafetlerını ve müziklerini yaşatıyorlar. Polonezköy'deki en önemli tarihi yapı ise Meryem Ana Kilisesi. Paskalya ve Noel günlerinde, Hristiyanlara Müslümanlar da eşlik ediyor. Dört bayramın bir arada yaşandığı Polonezköy, Türkiye ve Polonya dostluğunun en yakın tanığı olmaya deva ediyor.