ARZU HİLAL ASLANOĞLU – KUZEY HABER AJANSI
Yüzyıllar boyunca şarkılara şiirlere konu alan İstanbul, ilk pulların basılmasıyla birlikte burada da kendini gösterdi. Pul sadece bir hatıra değil, yüzyıllardır zamana rengini veren iletişim araçlarından biri oldu.
1840 yılında dünya genelinde, 1856 yılında ülkemizde basılmaya başlayan pullar, iletişimi kurumsallaştıran bir görev üstlendi. Pulların şekli, konuları, üzerlerindeki mührü, boyutları, basıldıkları zamanın estetiği, öncelikleri, kültürü hakkında geleceğe mesajlar verdi. Pulun kendisi bazen mektubun içindekiler kadar önem taşıdı.
Zamandan zamana yazılmış kartlar, zamandan zamana gönderilmiş mektuplar ''Pulların İzinde Bir İstanbul Şehrengizi; İstanpul'' sergisinde yeniden hatırlandı.İstanbul Boğaziçi Belediyeler Birliği'nin himayesinde gerçekleştirilen İstanpul projesi kapsamında açılan sergide geçmişten günümüze pul kompozisyonları bir araya geldi.
MİMARİ YAPILAR, ÖNEMLİ İSİMLER, ÇİÇEKLER
Sergilenenler arasında; Ayasofya, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Rumeli Hisarı, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Kandilli Rasathanesi gibi İstanbul'un mimari yapıları, Yahya Kemal, Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan, Sultan Ahmet, Barbaros Hayrettin gibi önemli isimleri ya da İstanbul çiçeklerinin yer aldığı pul koleksiyonları var.
Sergideki büyük bir tablo ise ilk resimli pulların basıldığı 1913 tarihinden günümüze kadar basılmış İstanbul temalı pulların tamamına ayrıldı. Bu eşsiz koleksiyon İstanbul coğrafyası, tarihi ve kültürüne ait kesitler, mekânlar, eserler ve isimlerden oluşan koleksiyonların derlenmesiyle ortaya çıktı.
İstanpul projesiyle sergilenen pulların yanı sıra bir de koleksiyon kitabı hazırlandı. 31 tablodan oluşan sergi Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sergi Salonu’nda 11 Mayıs'a kadar görülebilecek.