Toprak fırınlardan vazgeçmiyorlar (Video)

MUSTAFA DEVECİ – KUZEY HABER AJANSI

Pakistan'da birçok geleneksel zenaat teknolojiye dirense de, varlığını korumaya devam ediyor. İşte o geleneksel öğelerden biri de toprak fırınlar. Ülkenin hemen hemen her bölgesinde ekmekler bu toprak fırınlarda pişiriliyor. Fırınlarda, odun ateşi yerine doğalgaz kullanılsa da, Pakistanlılar ekmek pişirmek için yine toprak fırınların yolunu tutuyor.

Yapımında özel toprağın kullanıldığı fırınların üretilmesi için bir kaç aşama gerekiyor. İlk önce fırın yapımında kullanılacak toprak çamur haline getiriliyor ve bir gün bekletiliyor. Ertesi gün ise çamur yeniden yoğuruluyor. Yoğurma işleminin ardından çamur maharetli eller tarafından fırına dönüştürülüyor. 

TOPRAK FIRIN İMALATÇISI İNAMULLAH HAN

Fırınların yapım süresi ise boyutuna göre değişiyor. Evlerde kullanılan küçük fırınların yapımı 20 dakikada tamamlanırken, büyük fırınların hazırlanması saatlerce sürebiliyor. Ustası tarafından son şekli verilen fırın, iki veya üç gün güneş altında kurutulmaya bırakılıyor. Kurutma işleminin tamamlanmasının ardından fırınlar kullanıma hazır hale geliyor. Teknolojiye direnen toprak fırınları üreten ustalardan biri de İnamullah Han. 

Çömlekçiliği babasından öğrendiğini ifade eden İnamullah Han, toprak fırınlar hakkında şu şekilde konuştu: “Toprak fırınlara olan ilgiden de memnunum. Bugün Pakistan'ın hemen hemen her bölgesindeki ekmek fırınlarında bu toprak fırınlar kullanılıyor. Bu nedenle de işlerimizde herhangi bir azalma yok, aksine artış var. Bu da bizi mutlu ediyor."

Atölyelerde hazırlanan fırınlar alıcısıyla buluşmak için şehirlerde bulunan dükkânların yolunu tutuyor. Kendine has kültürü ve teknolojiye direnen el sanatlarıyla bilinen Pakistan'da topraktan yapılan ekmek fırınları daha uzun yıllar varlığını sürdürecek gibi gözüküyor.

Anahtar Kelimeler:
PakistanEkmek
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.