Ülkelerindeki savaştan kaçıp daha iyi bir hayatın hayalini kuran kaçaklardan yaklaşık 820 bini 2015 yılında Türkiye sahillerinden botlarla Yunanistan'a bağlı adalara geçti. Ege sahillerin açılıp botları batan 90 bin kaçak ise Sahil Güvenlik ekipleri tarafından son anda kurtarıldı.
MEZAR SAYISI BİNİ BULDU
Ancak yaklaşık bin kaçak, diğerleri kadar şanslı olamadı ve Ege'nin derin sularında hayatlarını kaybetti. Akdeniz'de ise hayatını kaybeden kaçakların sayısı 4 bine ulaştı. Ege kıyılarında çıktıkları umut yolculuğu faciayla sonuçlanan ve cesetlerine ulaşılan kaçaklar, Adli Tıp Kurumu morglarına kaldırılıyor, burada otopsi yapılan kaçaklardan bir kısmı ailelerine teslim ediliyor.
ÖLEN KAÇAK GÖÇMENLERİN NAAŞI NE YAPILIYOR
Ailelerine ulaşılamayan kaçaklar ise DNA örnekleri alındıktan sonra 15 günlük bekleme süresinin ardından kentteki mezarlıklara defnediliyor. O mezarlıklardan biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğançay Mezarlığı. Çok sayıda isimsiz mezardan oluşan ve '412 Ada' olarak geçen alanın bir diğer adı ise "Kimsesizler adası".
SAVCILIK KARAR VERİYOR
Mezar taşları ve isimleri olmayan kaçakların kabirlerinin başında, üzerinde numaraların bulunduğu demir ve tahta levhalar bulunuyor. Defin işleminin tamamlanmasının ardından ölen kişilerin yakınlarının DNA testiyle saptanması durumunda ise kabirlere isim levhasının konulduğu ya da cenazenin savcılık kararıyla yakınlarına teslim edildiği öğrenildİ