Ankara 2. İcra Mahkemesi, Ankara 25. İcra Müdürlüğü'nün MHP'de olağanüstüsü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti.
Peki muhaliflerin imza toplamasıyla başlayan ve giderek hukuki olarak karmaşık bir hale gelen süreçte neler yaşandı?
MUHALİFLER SEÇİMDEN SONRA HAREKETE GEÇTİ
1 Kasım'daki 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi'nin ardından MHP’nin "başarısız" olduğunu savunan muhalifler, olağanüstü kurultay yapılmasını talep etmişti.
Genel başkanlık için adı geçen Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın başını çektiği muhalifler, 543 delegeden imza toplayarak tüzük değişikliği yapılması için talepte bulunmuştu.
Muhalifler, olağanüstü kurultaylarda genel başkanlık seçilmesine izin vermeyen MHP tüzüğünün değiştirilmesini istedi. Ancak bu değişiklik için de olağanüstü kurultay toplanması gerekiyor.
Tüzük kurultayı için toplanan 543 delegenin talebini ise, MHP yönetimi reddetmişti.
YEREL MAHKEMEDE ÜST ÜSTE KARARLAR
Bunun üzerine muhalifler, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme ise, kayyum heyeti oluşturularak olağanüstü kurultay toplanmasına karar verdi. 3 kişilik çağrı heyeti, yani kayyum ise 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayın toplanması kararını verdi.
MHP Genel Merkezi ise bu kez Yargıtay nezdinde girişimde bulundu. Ancak Yargıtay önceki gün Mayıs ayı içinde kararını açıklayacağını duyurdu.
MHP yönetiminin ikinci hamlesi ise Gemerek Sulh Hukuk mahkemesine başvurmak oldu. Yönetim, kayyum atanması kararının yanlış olduğunu öne sürerek sürecin durdurulmasını istedi. Karar lehlerine çıktı ve kurultayın yapılmaması yönünde karar alındı.
MHP, Gemerek'in kararının ardından Ankara 25. İcra Dairesi'ne başvurarak kararın uygulanmasını ve önlemlerin alınmasını istedi. 25. İcra Dairesi ise talebi kabul ederek Ankara Valiliği'ne bir yazı gönderdi ve Yargıtay kararı çıkmadan, 15 Mayıs Pazar günü yapılması planlanan kurultaya izin verilmemesini istedi.
MHP'den kurultay tartışmalarıyla ilgili açıklama
2. İCRA'DAN HEMEN SONRA GEMEREK
Bu kararlara muhalifler, Ankara 2. İcra Hakimliği'ne başvurarak itiraz etti. 2. İcra Mahkemesi ise muhaliflerin kararını kabul ederek 15 Mayıs, yani bu pazar günü, kurultayın yapılmasının önünü açtı.
Ancak dakikalar sonra Gemerek'ten bir karar daha geldi. Gemerek Sulh Hukuk mahkemesi, muhaliflerin yaptığı başvuruyu reddederek kurultayın yapılmamasına bir kez daha karar verdi.
SON KARAR NE?
Hukuki olarak son karar kurultayın yapılmaması durumunda olsa da muhalifler, Gemerek'in kurultay sürecini sadece usul yönünden incelemeye yetkisi olduğunu belirterek Ankara 2. İcra'nın kararının geçerli oldğunu belirttiler.
Gemerek, muhaliflerin itirazlarının yanlış mahkemeye yapıldığını ve itiraz sürecini aştıklarını gerekçe göstererek kararını vermişti. Gemerek'in son kararını hayata geçirebilmesi için bir İcra Hakimliği'nden karar aldırması gerekiyor. Ancak pazar gününe kadar bu kararın nasıl aldırılabileceği ise merak konusu.
Valilik: MHP kongresinin yapılamayacağı anlaşılmıştır
GÖZLER YARGITAY'DA
Hukuk Mahkemeleri Usül Kanunu'na göre, geçerli olan karar Ankara 2. İcra Dairesi'ninki.
Ancak NTV canlı yayınında kararları değerlendiren Prof. Dr. Ersan Şen ise şu yorumu yaptı: "Toplanırsa usule aykırı hareket edilmiş olur. Toplanabilir ama önemli olan hukuki geçerliliği. Siz tüzük değişikliğine gitmek istiyorsanız, Yargıtay süreci beklenecek. Hukukun dediği olur. İş mahkemelik olmuşsa karar kesinleşmeden infaza giremezsiniz.
Bu kararlarla yetki tartışmaları yapılır. Bu kararla infaz mümkün değildir. Bu karar kesinleşmeden kurultayın yapılması mümkün değildir. Hukukun dediği olmalıdır. Yargıtay'da tarihi bir sorumluluk vardır. Mesele çok zorlandı, insanların aklı çok karışık. Karar veren mahkemeleri de yıpratmamak lazım.Yargıtay'da tarihi bir sorumluluk var. Nihai kararı o vermelidir."
ADAYLAR ARKA ARKAYA ÇIKTI
MHP'de 21 Kasım 2015'te Sinan Oğan, 28 Kasım 2015'te Koray Aydın ve 30 Kasım'da da Meral Akşener genel başkanlığa aday olduğunu açıklamış ve tüzük değişikliği kongresi yapabilmek için delegelerden imza toplamaya başlamıştı.
PAZAR GÜNÜ KURULTAY YAPILACAK MI?
Bu kararla 15 Mayıs Pazar günü kurultayın toplanması için bir engel kalmadığı belirtiliyor.
Muhalifler de bu kararın çıkması durumunda pazar günü kurultayı gerçekleştireceklerini belirtmişti.
MUHALİFLERİN İTİRAZI
Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin MHP'de olağanüstü kurultayın toplanması yönündeki kararının uygulanmaması için ihtiyati tedbir kararı almıştı.
Ankara 25. İcra Müdürlüğü de Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinin kararı doğrultusunda olağanüstü kurultayın toplanması girişimlerinin engellenmesi için gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması yönünde karar vererek Ankara Valiliğine yazı göndermişti.
MHP'li muhaliflerin avukatları, 25. İcra Müdürlüğünün aldığı karara itiraz ederek, Ankara 2. İcra Mahkemesine başvurmuştu.
Alınan karara göre, Ankara 2. İcra Mahkemesi, Ankara 25. İcra Müdürlüğünün MHP'de olağanüstü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti.
MHP Gaziantep Milletvekili ve Genel Başkan Adayı Ümit Özdağ, "Bu kurultay MHP'nin mevcut genel merkeziyle adaylar arasında mı geçiyor yoksa AKP ile bizim aramızda mı geçiyor? Eğer AKP ile bizim aramızda geçiyorsa adam gibi ortaya çıksınlar öyle yapalım bu işi." dedi.
Özdağ, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Ankara 12. Sulh Ceza Hakimliği tarafından MHP'de olağanüstü kurultay yapılması kararının verildiğini anımsattı.
Bu kararın infazı için Yargıtayda kesinleşmesine gerek olmadığını öne süren Özdağ, kurultay kararının infazını engellemek için "yetkisiz ve görevsiz taşra mahkemelerinden hukuk anlayışını katleden kararlar çıkarıldığını" öne sürdü.